Διάφορες συνταγές με τη δίαιτα Ατκινς
Χρησιμοποιήστε αυτές τις υπέροχες σάλτσες φαγητού, τα νόστιμα ντρέσινγκ σαλάτας, τις μαρινάδες και τα αρωματισμένα βούτηρα για να συμπληρώσετε ή να βελτιώσετε πιάτα με κρέας, πουλερικά, ψάρια ή τόφου, καθώς και σαλατικά και άλλα λαχανικά, παραμένοντας μέσα στα όρια της Δίαιτας Ατκινς .
Πέρα από την πηγή πρωτεΐνης και τα λαχανικά, φτιάξτε απλώς λίγο αναποφλοίωτο ρύζι, γλυκοπατάτες ή άλλα αμυλώδη πιάτα με πολλά θρεπτικά συστατικά για να τα συνοδεύσετε. Με αυτές τις συνταγές θα μπορέσετε:
- Να προσθέσετε γεύση και ποικιλία σε βασικά γεύματα, ώστε να μη βαρεθείτε ποτέ να τρώτε με τη μέθοδο των χαμηλών υδατανθράκων
- Να βρείτε υπέροχους τρόπους για να τρώτε όλα τα υγιεινά φυσικά λίπη που χρειάζεστε για να κάνετε σωστά τη Δίαιτα Ατκινς
- Να φτιάξετε καρυκεύματα χαμηλών υδατανθράκων, όπως σάλτσα μπάρμπεκιου και σάλτσα κοκτέιλ, αφού οι κανονικές σάλτσες συνήθως είναι γεμάτες σάκχαρα.
SAUCE BARBECUE
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές σούπας πολτό ντομάτας
- 1 κουταλιά γλυκού σκόνη τσίλι
- 1 κουταλιά γλυκού αλεσμένο κίμινο
- ¾ της κουταλιάς γλυκού σκόνη σκόρδου
- ¾ της κουταλιάς γλυκού σκόνη μουστάρδας
- ¼ της κουταλιάς γλυκού αλεσμένο πιμέντο
- 1/8 της κουταλιάς γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 ½ φλιτζάνι κέτσαπ χωρίς ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο
- 2 κουταλιές γλυκού σάλτσα Worcestershire
- 2 κουταλιές γλυκού γλυκαντικό χωρίς θερμίδες
- ¼ της κουταλιάς γλυκού κόκκους στιγμιαίου καφέ
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεσαίου μεγέθους κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει, γύρω στα 3 λεπτά.
Προσθέστε τον πολτό ντομάτας, τη σκόνη τσίλι, το κύμινο, τη σκόνη σκόρδου, τη μουστάρδα, το πιμέντο και το πιπέρι καγιέν. Αφήστε τα άλλο 1 λεπτό για να βγάλουν το άρωμα τους.
Προσθέστε ανακατεύοντας το κέτσαπ, το ξίδι, τη σάλτσα Worcestershire, το γλυκαντικό και τον καφέ. Αφήστε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας πότε-πότε μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό, γύρω στα 8 λεπτά.
Σερβίρετε τη σάλτσα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου ή διατηρήστε τη στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο μέχρι 3 ημέρες.
Ανά μερίδα: Καθαροί υδατάνθρακες 4 γρ. Συνολικοί Υδατάνθρακες 7 γρ. Αδρανείς ίνες 3 γρ. Πρωτεΐνη 0 γρ. Λίπος 1,5 γρ. Θερμίδες 45
Βγάζει 8 μερίδες από 2 γεμάτες κουταλιές σούπας η καθεμία. Συνολικός χρόνος 1 ώρα και 5 λεπτά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ
- 6 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ κουταλιά γλυκού ξερή ρίγανη, θρυμματισμένη
- ψ αλάτι
- ¼ της κουταλιάς γλυκού πιπέρι
- 2 κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε με το σύρμα το λάδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε χτυπώντας το χυμό λεμονιού και το ξύδι.
Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε αμέσως ή να τη διατηρήσετε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο μέχρι 2 ημέρες.
Ανά μερίδα: Καθαροί υδατάνθρακες 1 γρ. Συνολικοί Υδατάνθρακες 1 γρ. Αδρανείς ίνες 0 γρ. Πρωτεΐνη 0 γρ. Λίπος 20 γρ. Θερμίδες 185
Βγάζει 4 μερίδες από 2 κουταλιές σούπας η καθεμία. Συνολικός χρόνος 7 λεπτά
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
- 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα Ντιζόν
- 2 κουταλιές σούπας φρέσκα ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου
- 3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
- 1 κουταλιά γλυκού ξύσμα λεμονιού
- ½ κουταλιά γλυκού αλεσμένο μάραθο
- ½ κουταλιά γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Χτυπήστε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το μάραθο, το πιπέρι και το αλάτι. Συνεχίζοντας να χτυπάτε, ρίξτε αργά το λάδι μέχρι να απορροφηθεί.
Ανά μερίδα: Καθαροί υδατάνθρακες 1 γρ. Συνολικοί Υδατάνθρακες 2 γρ. Αδρανείς ίνες 1 γρ. Πρωτεΐνη 1 γρ. Λίπος 29 γρ. Θερμίδες 270
Βγάζει 4 μερίδες από 2 κουταλιές σούπας η καθεμία (αρκετή για περίπου ½ κιλό κρέας, ψάρι ή λαχανικά). Συνολικός χρόνος 5 λεπτά
Αυτό ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο “Η νέα Δίαιτα ΑΤΚΙΝΣ ΓΙΑ ΜΙΑ νέα ΖΩΗ” των Dr Eric C.Westman M.D., Dr Stephen D.Phinney M.D. και Dr Jeff S.Volek.
Βρείτε το βιβλίο πατώντας εδώ