Λιποδιαλύτες τι είναι

Οι λιποδιαλύτες βοηθούν στη μείωση του σωματικού λίπους, προωθούν την λιποδιάλυση και συμβάλλουν στη διευκόλυνση του ελέγχου του σωματικού βάρους. 

Τα λιποδιασπαστικά συμπληρώματα είναι σκευάσματα που περιέχουν διάφορες ουσίες και συστατικά, τα οποία έχουν σαν στόχο τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του λίπους για ενεργειακούς σκοπούς και τη μείωση της εναπόθεσής του στα λιποκύτταρα.

Ένα συμπλήρωμα λιποδιαλύτη μπορεί είτε να είναι ένα χάπι, δισκίο, σκόνη χυμού ή γλυκό ρόφημα αντικατάστασης γεύματος. Οι διατροφικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του μέσου σωματικού βάρους στον πληθυσμό.

Η δράση του λιποδιαλύτη είναι για όλους ίδια;

Η όποια προσπάθεια απώλειας βάρους με βάση τα ερευνητικά στοιχεία πολλές φορές συμπεριλαμβάνει και την πρόσληψη λιποδιαλυτών οι οποίοι επιδρούν ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, το φύλο, την κατάσταση υγείας, τη λειτουργία του μεταβολισμού, από την ύπαρξη τυχόν ορμονικών διαταραχών αλλά και επιπέδων άσκησης.

Η επιλογή των λιποδιαλυτών στην απώλεια βάρους βασίζεται στην ένταξή τους στο καθημερινό διαιτολόγιο μέσω των τροφίμων που τους περιέχουν όσο και μέσω συμπληρωμάτων. Άλλωστε, οι λιποδιαλύτες σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή μπορούν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό μηχανισμό δράσης στην απώλεια βάρους.

Τι προκαλούν οι λιποδιαλύτες

Γενικότερα λοιπόν, ο όρος «λιποδιαλύτης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα σκευάσματα διατροφής που προκαλούν οξεία αύξηση του μεταβολισμού του λίπους ή των δαπανών ενέργειας, μείωση της απορρόφηση λίπους, αυξάνουν την απώλεια βάρους, οξείδωση των λιπών κατά τη διάρκεια άσκησης ή μέσω κατάλληλων επιδράσεων προκαλούν μακροπρόθεσμες προσαρμογές στον οργανισμό.

Συχνά, τα συγκεκριμένα σκευάσματα περιέχουν έναν αριθμό συστατικών, και καθένα από αυτά έχει το δικό του μηχανισμό δράσης. Ο κατάλογος των σκευασμάτων με τον ισχυρισμό ότι συνεισφέρουν στην απώλεια βάρους μέσω καύσης του λίπους, είναι αρκετά μεγάλος.

Τα συστατικά των λιποδιαλυτών

Τα συστατικά των λιποδιαλυτών είναι κυρίως βότανα ή χημικά που μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό, την ενέργεια και να μειώσουν την όρεξη. Συχνά, οι λιποδιαλύτες, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά (πχ. βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ), δημιουργούν έναν ισχυρό μηχανισμό δράσης στην απώλεια βάρους.

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι λιποδιαλύτες στην προσπάθεια απώλειας βάρους είναι η L – καρνιτίνη (L- carnitine), η φορσκολίνη (forskolin), η φουκοξανθίνη (fucoxanthin), το χρώμιο (chromium), το λινολεϊκό οξύ (linoleic acids, cla), η ταυρίνη (taurine), η χολίνη (choline), η λεκιθίνη (lecithin),η λευκίνη (leucine) και η καψαϊκίνη (capsaicin).  

Πατήστε εδώ για να δείτε προϊόντα λιποδιαλυτών.

Αφήστε μια απάντηση