Η L – καρνιτίνη (L- carnitine) αποτελεί μία ουσία η οποία συναντάται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας λαμβάνοντας την απαραίτητη προσοχή των επιστημόνων την τελευταία εικοσαετία.

Η L – καρνιτίνη φέρεται να βελτιώνει το μεταβολισμό του λίπους, να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της λιπώδους μάζας και την αύξηση της μυϊκής. Η L – καρνιτίνη χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα στην προσπάθεια απώλεια βάρους και στη βελτίωση της σωματικής κατανομής.

Η χρήση της ιδιαίτερα κατά την εκτέλεση αθλητικών δραστηριοτήτων συμβάλλει στην αύξηση της οξείδωσης του λίπους με αντάλλαγμα το μυϊκό γλυκογόνο.

Έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μια ουσιαστική θρεπτική ουσία ενώ κατά τη διαδικασία σύνθεσής της σε ημερήσια βάσει από τον οργανισμό απαιτούνται βασικά αμινοξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, σίδηρος, βιταμίνη Β6 και νιασίνη και σε μια σειρά από ενζυμικές αντιδράσεις.

Η L – καρνιτίνη βοηθά στη μετατροπή των λιπαρών οξέων σε ενέργεια στα μιτοχόνδρια. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα αντοχών, μειώνει τις ανάγκες των κυττάρων σε Ο ενώ ενισχύει την αποκατάσταση των μυών κατόπιν άσκησης.

Η λιπολυτική δράση της L – καρνιτίνης έχει γενικά αναγνωριστεί μέσω της αλλαγής του μεταβολισμού των λιπιδίων. Η χορήγηση από του στόματος L -καρνιτίνης μειώνει τα τριγλυκερίδια στο πλάσμα και τους λιπιδαιμικούς και υπερλιπιδαιμικούς δείκτες.

Η L – καρνιτίνη αυξάνει την απελευθέρωση γλυκερόλης από τον υποδόριο λιπώδη ιστό με ή χωρίς ταυτόχρονη διέγερση της ισοπροτερενόλης ή της θεοφυλλίνης. Η χρήση της L – καρνιτίνης στην απώλεια βάρους βασίζεται στην παραδοχή ότι η τακτική χορήγησή της αυξάνει την ενδοκυτταρική συγκέντρωσή της.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της οξείδωσης των λιπών και σταδιακή μείωση του αποθέματος σωματικού λίπους. Πατήστε εδώ για να δείτε προϊόντα l-carnitine.

Αφήστε μια απάντηση