Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών. Χρησιμοποιούνται με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας και πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε με αυστηρά προκαθορισμένη δόση.

Διατίθενται σε δοσομετρικές μορφές όπως κάψουλες, παστίλιες, δισκία, σταγόνες, φακελάκια σκόνης, φύσιγγες κτλ.

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν διεισδύσει στην ζωή των ανθρώπων και αποτελούν σημαντικό σύμμαχο στην συμπλήρωση του καθημερινού διαιτολογίου.

Είναι ευρέως διαδεδομένα τόσο σε αθλητές όσο και στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα όμως με την έως τώρα βιβλιογραφία η χρήση τους είναι συχνότερη στους αθλητές (46%) συγκριτικά με τον ευρύτερο πληθυσμό (34-40%), ενώ αυξάνεται ακόμη περισσότερο όσο προχωρούμε στον πρωταθλητισμό (59%).

Οι κύριες κατηγορίες των συμπληρωμάτων διατροφής είναι:

 • Υδατάνθρακες
 • Πρωτεΐνες -Αμινοξέα
 • Βιταμίνες
 • Μέταλλα – ανόργανα στοιχεία

Σηµαντικό ρόλο στην απόδοση του αθλητή παίζει η διατροφή του, που είναι μια πολυεπίπεδη λειτουργία, ώστε ο αθλητής να παίρνει την απαραίτητη ενέργεια, να διατηρεί κανονικό βάρος και να προσλαµβάνει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να αναπληρώνει ο οργανισµός του τις ιστικές φθορές που προκαλεί η προπόνηση.

Στο θέµα αυτό είναι κρίσιµο να συνεννοούνται οι ίδιοι οι αθλητές, οι γονείς, αλλά και οι προπονητές τους με τους ειδικούς αθλητικούς διατροφολόγους, ώστε όλα να πάνε καλά.

Η καθηµερινή διατροφή του αθλητή αποτελεί ζωτικής σηµασίας πολυεπίπεδη λειτουργία, με πρωταγωνιστικό ρόλο και βασικές συνιστώσες:

 1. Τη συνεχή προµήθεια / αναπλήρωση του οργανισµού με την απαραίτητη ενέργεια, προκειµένου να διεξάγονται οι πολύωρες και απαιτητικές καθηµερινές προπονητικές δραστηριότητες (πρωί – απόγευµα) σε «ασφαλή» ενεργειακά όρια.
 2. Τη διατήρηση ευνοϊκού σωµατικού βάρους και σύστασης του σώµατος (ιδίως της άλιπης σωµατικής μάζας).
 3. Τον εφοδιασµό του οργανισµού του με τις απαραίτητες ουσίες για την ταχύτατη αντικατάσταση ιστικών φθορών από την εξειδικευµένη μυϊκή προσπάθεια, με τις σηµαντικές ιδιαιτερότητες της (τύπος, ένταση, διάρκεια, προπονητικές περίοδοι κ.λπ.)

Τα πέντε πιο δημοφιλή συμπληρώματα είναι:

 • η πολυβιταμίνη,
 • η βιταμίνη D,
 • η βιταμίνη C,
 • το ασβέστιο και
 • τα συμπληρώματα βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Αφήστε μια απάντηση