Αμινοξέα τι είναι

Τα αµινοξέα είναι οργανικές ενώσεις που περιέχουν στη δοµή τους μία ρίζα αµίνης ( 1 άτοµο αζώτου και 2 υδρογόνου ) και μία ρίζα καρβοξυλίου (1 άτοµο άνθρακα, 2 άτοµα οξυγόνου κι 1 άτοµο υδρογόνου).

Το κύριο συστατικό τους είναι το άζωτο ( νίτρο ), το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των μυών.

Όταν το σώµα έχει ικανοποιητικές ποσότητες αµινοξέων, λέγεται ότι βρισκόµαστε σε θετική νιτρική ισορροπία ή αλλιώς ότι βρισκόµαστε σε φάση ανάπτυξης ή αναβολισµού.

Στην αντίθετη περίπτωση, έχουµε καταβολισµό και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη συµπλήρωσης της διατροφής.

Πρόσληψη αμινοξέων

O άνθρωπος προσλαµβάνει τα αµινοξέα με δύο τρόπους:

Α) Μέσω της τροφής, που πρέπει να διασπαστεί και αποδώσει αµινοξέα και

Β) μέσω των ειδικών συµπληρωµάτων τα οποία δε χρειάζονται προκαταρκτική πέψη.

Στην περίπτωση της χώνευσης των πρωτεϊνούχων τροφών έχουµε διάσπαση πρωτεΐνης και παραγωγή ουρίας, ουρικού οξέως κι αµµωνίας. Αυτή η διαδικασία απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας για να επιτευχθεί η λεγόµενη απαµίνωση.

Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν και εκµεταλλεύονται στο έπακρο οι διαιτολόγοι γι ΄αυτό κι όσοι κάνουν δίαιτα αδυνατίσµατος βασίζονται στις πρωτεϊνούχες τροφές.

Ένα βραστό αβγό , για παράδειγµα, αποδίδει 80 θερµίδες, αλλά για να χωνευτεί θέλει πάνω από 90 θερµίδες. Αθροιστικά λοιπόν, η κατανάλωση ενός βραστού αβγού απαιτεί για τη χώνεψή του τουλάχιστον 170 θερµίδες.

Γιατί χρειαζόμαστε αμινοξέα

Ο οργανισµός χρειάζεται αµινοξέα για να κατασκευάσει τις μυικές πρωτεΐνες ( αµινοξέα ). Κάθε πρόβληµα στην πλήρη τροφοδότηση του οργανισµού με αµινοξέα θα έχει σαν αποτέλεσµα τη μη επαρκή κατασκευή ενζύµων κι αµινοξέων από το σώµα.

Χωρίς εξωγενή χορήγηση αµινοξέων (τροφές – συµπληρώµατα) ο οργανισµός θα αρχίσει να διασπά μυικές πρωτεΐνες για να σχηµατίσει τα αµινοξέα που του χρειάζονται για τις πιο ζωτικές από τις λειτουργίες του ( ένζυµα – ορµόνες – αντισώµατα).

Μορφές αμινοξέων

Τα αµινοξέα κυκλοφορούν σε μορφή κάψουλας, δισκίων, σκόνης και υγρού. Με τη σειρά τους αυτοί οι τύποι μπορούν να περιέχουν πολυπεπτίδια, αµινοξέα ελεύθερης ή κρυσταλλικής μορφής.

Ορισµένα προϊόντα περιέχουν επιπλέον βιταµίνες ( ειδικά Β6 ) ή / και διάφορες ουσίες από βότανα. Τα «καθαρά» αµινοξέα περιέχουν μόνο αµινοξέα και μικρές ποσότητες βιταµίνης Β6 για καλύτερη αξιοποίηση τους. Πατήστε εδώ για να δείτε προϊόντα αμινοξέων.

Αφήστε μια απάντηση